Pruimpjes

In het Bultpark staat nogal wat dat eetbaar is. Dit voorjaar zijn, tijdens de bloei, allerlei insecten actief bezig geweest. Niet om ons te plezieren maar om stuifmeel en/of nectar (een soort dunne honing) te verzamelen. Als ze stuifmeel meenemen van de ene bloem naar de andere noem je dat bestuiving. Een appel kan overigens geen peer bestuiven maar een appel en een appel kunnen elkaar in principe wél bestuiven. Het zijn vooral honingbijen en hommels die bestuiven. Daarnaast zijn er wilde bijen, zweefvliegen en vlinders (om er maar een paar te noemen) actief. Honingbijen zijn bloemvast, ze vliegen net zolang op de bloemen van een bepaalde boom of struik tot er niet meer te halen valt. Niet bloemvaste insecten vliegen van pruim naar appel naar peer. Er vindt dan geen bestuiving plaats en er groeit geen vrucht uit.

Grappig om te zien: aan sommige takjes van bomen en struiken zitten veel vruchtjes, aan andere vrijwel niets. De bestuiver heeft het zich gemakkelijk gemaakt en werkte aan dat ene takje bloempje voor bloempje af.

Leuk om te zien: aan de bomen en struiken van de kers- en kroospruim zitten volop vruchtjes. Dat belooft een rijke oogst!