Bomenroute

Misschien kom je op deze pagina omdat je de QR code hebt gescand in het park. Of je bent hier terecht gekomen via de Bultpark Lelystad website. Allebei leuk, lees snel verder! Onderaan dit bericht kun je de bomenroute met bijbehorende bomen zien.

Het Bultpark is een natuurrijk park en de variatie aan bomen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Bomen geven structuur aan een park, bieden luwte aan planten, dieren en mensen, geven schaduw en ook daar wordt gebruik van gemaakt.

Boomvruchten worden gegeten (dieren en soms ook mensen), in de bomen wonen dieren, soms hun hele leven, soms alleen om te nestelen.

Nou is er, lang, lang geleden, al eens een bomenroute uitgezet in het park maar die route was inmiddels sterk verouderd. Ook al omdat sommige bomen verdwenen. Bovendien werden er interessante bomen bijgeplant en de route was zo mini dat je een vergrootglas nodig had om je weg te vinden.

Hoogtijd voor deze Nieuwe Bomenroute, bewust met hoofdletters geschreven. In de route kom je 30 bomen tegen. Kun je ze aan het eind van je wandeling allemaal herkennen dan mag je het certificaat, achter in de routebeschrijving, invullen. De route is de moeite waard in alle seizoenen!

Veel plezier! 

N.B. Bekijk je deze pagina op een mobiele telefoon? Draai deze dan naar liggende modus voor de beste ervaring.

Voor mobiel: veeg met je vinger over de kaart om in te zoomen. Open hier een grotere kaart in een nieuw tabblad die zelf kunt inzoomen.

1. (Gewone) plataan

De boom werd geplant in de zeventiger jaren. Heel kenmerkend zijn de stukken schors, die de boom afstoot. Onder zo’n stuk zit nieuwe, lichter gekleurde schors. In de winter zie je vaak nog vruchten aan de takken hangen: bruine bolletjes aan een dun ‘draadje’.

De plataan kan goed tegen luchtverontreiniging. Ook heeft de boom geen moeite met zwaar snoeiwerk: de dikke zijtakken worden soms afgezaagd op een meter van de stam. Kandelaberen wordt dat genoemd en inderdaad lijkt de boom daarna een beetje op een veelarmige kandelaar.

Soms wordt de plataan gebruikt als dakboom (kijk bij nr. 24 van deze route).

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

 

2. Walnoot

In het Bultpark (en in Lelystad) staan veel walnoten. Tijdens deze wandeling kom je ook de allergrootste walnoot van het hele Bultpark tegen (zie nummer 20). Zover is deze noot nog lang niet maar dat is een kwestie van tijd.

Voor de noten zijn veel liefhebbers, zowel mensen als dieren (zoals eksters en kraaien). Met stokken noten uit de boom gooien gebeurde eeuwen geleden al. De boom lijdt er niet onder dus erger je niet, zonde van de energie.

Het hout  van de walnoot wordt gebruikt voor bijzondere ‘projecten’ zoals het dashboard van heel dure auto’s en prijzige meubelen. 

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

3. Berk

Prachtige boom. Een zuchtje wind is al genoeg om het blad te laten ritselen. Je komt er door in een romantische stemming! De zaadjes worden verspreid door de wind. Aan de andere kant van het fietspad staan 3 jubileumbomen. 

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

4. Jubileumbomen

In 2017 bestond Lelystad 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan konden bewoners, bedrijven en instellingen, die iets met het getal 50 hadden, een hoogstamfruitboom kopen. Hier staan er drie, aan de overkant van de brug nog een aantal. Ze zijn allemaal geplant op 22 november 2017. De bloemen zijn een feest om te zien en bovendien de moeite waard voor insecten (ze verzamelen nectar, een soort dunne honing en stuifmeel. Ze zorgen zo voor de bestuiving van de bloemen. Uit het vruchtbeginsel van bestoven bloemen kan een vrucht groeien. Zonder bestuiving geen vruchten!). De vruchten zijn de moeite waard voor mensen en dieren(vogels, vlinders en soms ook een wesp).

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

5. Knotwilg

Langs de waterrand staan een paar knotwilgen. Ooit zijn die begonnen als tak, gewoon in de grond gestoken en daarna zijn ze uitgegroeid tot deze mooie knotbomen. Ieder jaar worden ze geknot voor 1 maart en na 15 september i.v.m. het broedseizoen.De takken worden verwijderd en weer op allerlei manieren gebruikt (o.a. voor vlechtschermen in het park maar ook voor  huisdieren, zoals cavia’s en konijnen van Bultparkrandbewoners).

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

6. Populier

Dit is de hoogste en dikste boom van het Bultpark. Hij is meer dan 40 meter hoog!

Tegenover de populier staat een grote treurwilg.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

7. Treurwilg

Aan de boom kun je zien waarom hij TREURwilg heet, de takken hangen naar  beneden. Maar zo triest en treurig is de boom helemaal niet, dat lijkt maar zo.  Romantische verliefden huurden vroeger een bootje en vroegen elkaars hand  tussen de hangende takken met ritselende blaadjes. Kom daar nu eens om,  het kan nu niet gek genoeg zijn!

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

8. Els

Elzen worden niet zo vaak als sierboom gebruikt. Dat is helemaal ten onrechte (maar daar mag je anders over denken hoor!) en dat zie je hier.

De zaden uit  de rijpe, zwarte proppen (nog onrijp en groen in de lente en vroege zomer)  worden gegeten door zaden etende vogels. Arme mensen, die verslaafd  waren aan pruimtabak, maar die geen geld hadden om dat te kopen,  pruimden soms op zulke zwarte proppen. Je moet er maar zin in hebben: ze smaken net als een hap zaagsel!

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

9. Fruitbongerd

Appels, peren en pruimen vormen een kleine fruitboomgaard (mooier is:  bongerd). Het gaat om allerlei rassen, van vroeg tot laat zodat er lang wat te  oogsten valt voor liefhebbers (mensen en dieren, je las het al bij de jubileumbomen).

De bloesem staat prachtig in de lente en de bloemen  worden graag bezocht door insecten die daardoor zorgen voor de bestuiving.  Uit het vruchtbeginsel van een bestoven bloemetje kan een vrucht groeien,  daarvoor zijn insecten onmisbaar.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

10. Moerascypressen

Links van het voetpad staan drie moerascypressen. Veel naaldbomen of  coniferen (de moerascypres is óók een conifeer) houden hun naalden in de winter maar de moerascypres verliest ze in de herfst. Dan ligt er onder de  bomen een dik bruin, verend tapijt.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

11. Amberboom

Mooie boom, vooral in de herfst wanneer het blad schitterende herfstkleuren  heeft.

Dat zit zó: de boom heeft de voedingsstoffen uit de bladeren afgevoerd  naar takken, stam en wortels en wat er achterblijft zijn ‘afvalstoffen’ en díe  zorgen voor die mooie kleuren. Het is dan een echte blikvanger!

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

12. Es

Essen hebben het de laatste jaren moeilijk door de essentaksterfte. Die wordt  veroorzaakt door een schimmel die de houtvaten verstopt waardoor er geen  vocht en voeding naar de takken en bladeren getransporteerd wordt. Blad en  takken gaan dood en dat is bij verschillende essen goed te zien. Niet fijn als je  zo’n dode tak op je hoofd krijgt!

Essen kun je herkennen aan de pikzwarte  knoppen.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

13. Schietwilg

Je hebt net al een paar schietwilgen gezien (nummer 5, knotwilgen) en je kunt  je misschien nauwelijks voorstellen dat het om dezelfde soort boom gaat! Hier  zie je hoe groot de boom wordt als je hem NIET knot! Schietwilgen  hebben vaak last van watermerkziekte die de houtvaten verstopt.

Het blad en de takken verdrogen. In het park staan een paar bomen die er last van hebben. Er is niets tegen te doen. Toevallig kwam men er achter dat  geknotte schietwilgen niet of nauwelijks last van de ziekte hebben.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

14. Haagbeuk

Links staat een haagbeuk. Het is geen familie van de gewone beuk die beukennootjes ‘levert’. De haagbeuk levert niks wat lekker is. Hier zie je hem  als flinke boom maar je kunt hem ook tegenkomen als haag rond tuinen.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

15. Linde

Er staan niet veel lindebomen in het park (er staan er nog wel een paar in het  Bultpark Groenproject rond het gymlokaal aan de Rigastraat). Op zich jammer  want het zijn mooie bomen. Dit is nog een verhoudingsgewijs jong exemplaar.  Omdat hij ‘los’ (= solitair) staat, dus niet tussen andere bomen,  kan hij prachtig uitgroeien. Uit het hout werden vroeger, en ook nu nog wel,  heiligenbeelden gehakt/gesneden.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

16. Berk

Minder ‘dubbels’ las je in het begin, maar we kunnen toch niet zomaar, zonder  te kijken, langs deze prachtige berk lopen! Bij nummer 3 van deze  route kwam je al de eerste berk tegen.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

17. Eik

Omdat deze eik (rechts) solitair (= in zijn eentje) staat kan hij prachtig,  harmonisch en op een natuurlijke manier uitgroeien en die kans pakt hij hier  zoals je ziet. Eiken zijn de moeite waard voor tientallen soorten dieren, meest  klein, soms wat groter zoals de vogels die smullen van eikels. Eikels worden  soms ook gebruikt als koffievervanger (‘Eikeltjeskoffie’) maar onbehandeld zijn  ze niet eetbaar. Eikenhout wordt o.a. gebruikt in de meubelindustrie.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

18. Paardenkastanje

Tom Wanner, onze Bultparkhof fotograaf,vroeg zich af waar je met kinderen  of kleinkinderen kastanjes kon zoeken in het Bultpark. Er bleek geen enkele  paardenkastanje in het park te staan!

Met behulp van de gemeente is dat probleem opgelost. We kregen drie mooie paardenkastanjes, ze werden  geplant door vrijwilligers. En nu maar wachten op de eerste kastanjes, een  kwestie van tijd!

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

19. Walnoot

En hier istie dan, de allergrootste walnoot van het Bultpark. De boom kan  tientallen kilo’s noten leveren! Als je de boom eenmaal herkent merk je dat ze  op veel meer plekken staan. Sommige zijn nog klein, andere al behoorlijk uit  de kluiten gewassen.

Walnoten vallen, als ze rijp zijn, vanzelf uit de bolster op de grond. Vogels,  zoals kraaien en eksters, kunnen daar niet altijd op wachten (vinden ze) en ze  pikken de noten uit de boom om er een stukje verderop van te gaan smullen.  En geef ze eens ongelijk. Tegenwoordig zijn er ook rassen die veel kleiner, zo’n  meter of zes, blijven. Een enkel ras past zelfs in een grote kuip of pot!

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

20. Kerspruim

Er staan heel wat kleine pruimen (kerspruimen met rode vruchten en gele  kroosjes met, je raadt het al, gele vruchten) in het park. Aan het eind van de  route kom je er nog een aantal tegen.

De rijpe vruchtjes smaken heerlijk. Je  kunt ze zo eten, maar je kunt er ook jam en gelei (en ander lekkers) van  maken. (Kijk voor recepten op internet)

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

21. Beuk

Over de haagbeuk (nummer 14) hebben we al even gehad. Nee, ze zijn geen  familie van elkaar. De beuk heeft een gladde stam, je kunt dat bij dit exemplaar mooi zien. Oudere beuken ‘produceren’ beukennootjes, eenmaal  in de zoveel jaar een overvloedige hoeveelheid gevulde nootje. Een ‘mastjaar’  wordt dat genoemd. Sommige mensen zijn gevoelig voor beukennootjes. Ook  dieren, zoals vogels en muizen, smullen van de nootjes.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

22. Krentenboompje

Weliswaar een klein boompje maar toch mag hij niet ontbreken. Het gezegde  ‘Klein maar fijn’ is zeker van toepassing op dit krentenboompje. Prachtig als  het blad verschijnt, mooie bloei met witte bloemtrosjes, smakelijke vruchten  (weten de vogels ook!), de krenten, waar je de lekkerste jam van kunt maken.  En daarna ook nog een mooie herfstkleur. Kom daar eens om bij al  die grote jongens!

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

23. Esdoorn

Je zult moeten toegeven dat dit prachtige bomen zijn. Dat komt, net als bij de  eik (nummer 18) omdat ze in de vrije ruimte staan zodat ze uit kunnen groeien  zoals ze zelf willen. De vruchtjes verspreiden zich dankzij de wind.  Gooi je zo’n vleugeltje omhoog dan komt het, draaiend als een  helikoptervleugel, naar beneden. Je kunt je voorstellen dat zo’n vleugeltje gemakkelijk door de wind meegenomen wordt.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

24. (Dak) plataan

Deze plataan is geplant door toenmalig burgemeester Ina Adema ter  gelegenheid van het 50 jarig bestaan van Lelystad (in 2017).

De hoofdtakken  worden, zoals je kunt zien, horizontaal geleid waardoor er een soort ‘dak’  ontstaat. Op die horizontale takken groeien volop verticale takken omdat de  boom eigenlijk gewoon de lucht in wil. Die verticale groeiers worden jaarlijks  verwijderd om de dakvorm te behouden. Doe je dat niet dan wordt het  uiteindelijk een gewone, grote plataan.

Aan weerskanten van de scheepsbank  staan rijen jubileum fruitbomen (appels en peren) geplant op 22 maart 2017  ter gelegenheid, je wist het al, van het 50 jarig bestaan van Lelystad.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

25. Oosterse plataan

Een bijzondere plataan waarvan er, voor zover bekend, maar eentje staat in  Lelystad. Aan de vruchten (bruine bolletjes aan een ‘draadje’) herken je de  plataan maar het blad is wat anders.

Blijf naar rechts kijken. Bij de waterkant  staat nummer 26.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

26. Treures

Ook deze treures is bijzonder. Hij laat zijn takken hangen (net als de treurwilg).  Een bijzondere boom waarvan er ook maar eentje staat in  Lelystad. Had veel last van de essentaksterfte maar lijkt die ziekte  overwonnen (?) te hebben. Een boompje voor oude begraafplaatsen met  monumentale graven.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

27. Italiaanse populier

Deze slanke bomen zijn, net als de grootste boom van het Bultpark, populieren. Ze zijn hoog en blijven slank. Een prachtige groep om te zien. Af en toe  ontdekt een bever hoe sappig en smakelijk de takken van deze populieren  zijn.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

28. Zuilvormige eiken

Alweer twee, voor Lelystad, redelijk bijzondere bomen, deze twee zuilvormige  (dus slanke) zomereiken. Ze staan hier als een soort wachters om de brug te  bewaken.

Steek het fietspad over en ga naar links. Rechts staat weer een walnoot. Stop  even bij de walnoot en kijk naar links. Op de heuvel staat een scheefgegroeide boom.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

29. Trompetboom

Scheef maar heel karakteristiek. Bloeit in de zomer, in de nazomer hangt de  boom soms vol met bruine peulen, de vruchten. Prachtig blad. Er is een  kleiner blijvende bolvorm die wel in tuinen aangeplant wordt (Catalpa bignonioides ‘Nana’).

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht

30. Eik

Ook hier weer een paar prachtige eiken die de kans krijgen om uit te groeien. Links tegen het fietspad aan, staan nog een paar grote lindebomen.  verschillende planten onder de bomen groeien slecht omdat de bomen zoveel  vocht en voedsel uit hun omgeving gebruiken.

 

Terug naar de bomenkaart

Terug naar het bomenoverzicht