Kolibriemeeuw

Petra van Wijk is natuurliefhebster en Bultparkgenieter. Zo ontdekte ze in het Bultpark een kokmeeuw die smulde van de rijpe kersen in het park. Op zich niet bijzonder hoewel menigeen niet weet dat kokmeeuwen ook kerseneters zijn. Wél bijzonder is het dat deze meeuw niet ‘gewoon’ op een tak ging zitten om kersen te pikken maar hij hing, klapwiekend met zijn vleugels, als een kolibrie, bij een takje met kersen. Had hij er een dan verdween hij even met zijn buit om even later weer terug te zijn voor een volgende kers. Heel apart en dankjewel Petra voor het doorgeven van je waarneming! Je hebt best kans dat andere kokmeeuwen deze handigheid over gaan nemen.


Iets vergelijkbaars zie je met eksters en kraaien, die genieten van rijpe walnoten. Vroeger, en dat is nog maar een paar jaar geleden, wachtten ze tot de rijpe noten op de grond vielen. Daar waren niet alleen kraaien en eksters in geïnteresseerd maar ook grote en kleine mensen. Noten zoeken is nou een keer een soort avontuur. De eksters en kraaien hadden al snel door dat rustig afwachten niet de manier is om veel noten te
scoren. En dus doen ze het nu anders: ze pikken rijpe noten uit de boom en eten die, op gepaste afstand, met smaak op. Slim!