Hitte en planten

Het ziet er naar uit dat dit onze zomers gaan worden: zonnig, droog en heet. Sommige mensen worden blij (van het zonnige weer) maar heel wat mensen maken zich zorgen en zien de komende zomers en de klimaatveranderingen met angst en beven tegemoet.

Hoewel het in Flevoland en Lelystad wat de droogte betreft nog iets meevalt dankzij waterinlaat vanuit het IJsselmeer, zeker in vergelijking tot oostelijk Nederland en de Veluwe, is het hier ook gortdroog. Kleine slootjes liggen al weken droog en soms denk je dat de herfst al begonnen is, zoveel blad ligt er onder sommige bomen. Die stoten, om te kunnen overleven, een deel van hun (water verdampende) blad af.

In de net aangelegde boomspiegels in het Bultpark (gymlokaal naast De Kring) kun je nu mooi zien welke planten tegen de warmte kunnen en welke niet ondanks het feit de de boomspiegels 2 tot 3 keer per week water krijgen. Het wordt ons inziens hoog tijd dat kwekers hun sortiment aanpassen. Ook zou, voor Lelystedelingen – met – een – tuin een voorbeeldborder met hitte bestendige planten een mooie bron van inspiratie kunnen zijn.