Thema – Bomenroute’s

 

Bijzondere bomen

Lelystad is niet oud, de eerste bewoners vestigden zich in 1967. Ook eeuwenoude bomen komen in Lelystad niet voor.

Toch telt ook Lelystad een aantal ‘bijzondere bomen’. Bomen, die geplant zijn als herinneringsboom, bijvoorbeeld toen prinses Beatrix 50 jaarwerd of omdat een woonwijk afgebouwd was. Minister Tuijnman plantte een kastanje op het Agoraplein omdat de 50 miljoenste boom in Flevoland geplant was. En wat dacht u van de Planetenbomen aan de Bronsweg en de grensbomen op de Groene Velden en de bijzondere haagbeuken bij de Delta?

Wist je dat er een mammoetboom in Lelystad groeit? De boom kan meer dan 100 meter hoog en de stam, kan 10 meter in doorsnede worden. Zover is dit exemplaar, uiteraard, nog niet maar hij doet zijn best (staat bij tenniscomplex Poseidon).

Alle Bijzondere Bomen, omdat ze zo bijzonder zijn met hoofdletters geschreven, staan in een boekje dat samengesteld werd door Ab Strijker en Peter Kouwenhoven.

In het boekje staan zeven fiets-/wandelroutes en in die routes zijn alle Bijzondere Bomen én een aantal bomen die de samenstellers zo mooi vonden dat je ze niet over het hoofd mag zien, opgenomen

Eerste boekjes

Op woensdag 18 mei werden de eerste boekjes in de Ruiltuin uitgereikt aan wethouder John van den Heuvel, Frans Loos van Streekfonds Flevoland (dankzij een bijdrage van het Streekfonds kon het boekje ook daadwerkelijk uitgegeven worden) en Peter Lommerse van de Landelijke Bomenstichting.

 

Met belangstelling en nieuwsgierigheid werden de eerste uitgereikte boekjes ingekeken door de aanwezigen.

Heeft u vragen / suggesties? neem dan contact op via : info@bultparklelystad.nl