Thema – Bomenroute’s

 

Bijzondere bomen

Lelystad is niet oud, de eerste bewoners vestigden zich in 1967. Ook eeuwenoude bomen komen in Lelystad niet voor.

Toch telt ook Lelystad een aantal ‘bijzondere bomen’. Bomen, die geplant zijn als herinneringsboom, bijvoorbeeld toen prinses Beatrix 50 jaarwerd of omdat een woonwijk afgebouwd was. Minister Tuijnman plantte een kastanje op het Agoraplein omdat de 50 miljoenste boom in Flevoland geplant was. En wat dacht u van de Planetenbomen aan de Bronsweg en de grensbomen op de Groene Velden en de bijzondere haagbeuken bij de Delta?

Wist je dat er een mammoetboom in Lelystad groeit? De boom kan meer dan 100 meter hoog en de stam, kan 10 meter in doorsnede worden. Zover is dit exemplaar, uiteraard, nog niet maar hij doet zijn best (staat bij tenniscomplex Poseidon).

Alle Bijzondere Bomen, omdat ze zo bijzonder zijn met hoofdletters geschreven, staan in een boekje dat samengesteld werd door Ab Strijker en Peter Kouwenhoven.

In het boekje staan zeven fiets-/wandelroutes en in die routes zijn alle Bijzondere Bomen én een aantal bomen die de samenstellers zo mooi vonden dat je ze niet over het hoofd mag zien, opgenomen

Eerste boekjes

Op woensdag 18 mei werden de eerste boekjes in de Ruiltuin uitgereikt aan wethouder John van den Heuvel, Frans Loos van Streekfonds Flevoland (dankzij een bijdrage van het Streekfonds kon het boekje ook daadwerkelijk uitgegeven worden) en Peter Lommerse van de Landelijke Bomenstichting.

 

Met belangstelling en nieuwsgierigheid werden de eerste uitgereikte boekjes ingekeken door de aanwezigen.

Ab Strijker vertelde hoe het boekje tot stand gekomen was, wethouder John van den Heuvel gaf aan hoe belangrijk de gemeente bomen vindt en Frans Loos vertelde kort wat over het Streekfonds Flevoland. Daarna werd er een korte wandeling door het Bultpark gemaakt, natuurlijk langs een paar Bijzondere Bomen.

Onderweg werden nog drie fruitstruikjes geplant: een appel, peer en pruim.

Het Boekje Bijzondere bomen is (gratis) af te halen in het stadhuis, Duurzaamheidswinkel (voormalig postkantoor) aan het Stadhuisplein en in de Ruiltuin (tijdens openingsuren)

Bomenroute incl.QR-codes

Een park zonder bomen is geen park. Stel je het Bultpark eens voor zonder bomen!
Voor veel mensen is een boom een boom en dat is natuurlijk eigenlijk ook zo, zij het dat het aantal boomsoorten enorm groot is. Zelfs in het Bultpark zijn dat er al enkele tientallen!

En van bijna iedere soort heb je weer een groot aantal varianten (cultivars). Kijk in het Bultpark maar om je heen en je ziet volop verschillen (bladkleur en bladvormen, de bloei is opvallend of juist niet (is het je wel eens opgevallen dat een eik en beuk ook bloeien?)  De een krijgt flinke vruchten, de andere kleine, de ene cultivar heeft prachtige herfstkleuren terwijl het blad van een andere boom gewoon groen blijft in de herfst, de ene boom heeft bladeren de andere naalden, er zijn bomen… ach, het is het leukste om die verschillen zelf proberen te ontdekken!

Een ding is duidelijk: bomen betekenen verwondering!
Van een flink aantal verschillende bomen in het Bultpark is een bomenroute samengesteld en van die route is destijds weer een boekje gemaakt.
In het boekje, met een vorm en grootte die er voor zorgen dat het gemakkelijk in je binnenzak past, vind je  een foto    met een eenvoudige beschrijving van iedere boom.
Het boekje is gratis (waar vind je dat nog?) af te halen (tijdens openingsuren) in de Ruiltuin.

Saai zo’n route?
Helemaal niet.
Je maakt tegelijkertijd weer eens een wat andere wandeling door het park en dan kom je er opnieuw achter
hoe mooi ons  Bultpark is.
En moet je ze zien kijken als je achteloos wat namen zoals ‘zomereik’ en ‘paardekastanje’ laat vallen!

De paaltjes met de bomennummers zijn inmiddels voorzien van QR-codes. Middels de gratis app “QR Droid Private” (snelle app) op je Android smartphone, kom je, door de code te scannen, achter de naam van de boom of struik en lees je korte informatie over bloeiwijze, oorsprong en gebruik van het hout etc…