Vleermuizen spotten

Een mooie zomeravond

Vrijdag 9 september 2014 om 20:30 uur

Het Bultpark is een natuurrijk gebied dankzij de afwisseling (water en land, bomen en struiken, zon en schaduw enzovoort). In de natuur leven niet alleen dieren die wij leuk en aardig vinden zoals vogels en vlinders maar ook allerlei insecten zoals vliegen en muggen. Gelukkig trekken die malse vliegende hapjes weer natuurlijke vijanden aan zoals vleermuizen en dat geeft weer wat rust in huis- en slaapkamer!
Lees meer...


De vleermuizen die in het Bultpark op insecten jagen huizen soms in de directe omgeving (o.a. in spouwmuren van woningen, vaak zonder dat de bewoners dat weten!) en soms komen ze van verder weg.

Die vrijdag trok een groep van ruim 30 jonge en wat oudere vleermuisenthousiastelingen, waaronder een aantal Freek Vonk’s in ‘opleiding’,  met begeleiding van Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland het Bultpark in. Een prachtige, wolkenloze avond met een mooie sterrenhemel.

Vleermuis spotten 001 (800x533) Vleermuis spotten 009 (800x533) Vleermuis spotten 015 (800x533)

Jan Nagel vertelde allerlei interessant verhalen over vleermuizen maar de vleermuizen zélf lieten zich maar af en toe horen en gezien hebben we ze nauwelijks. Hoe prachtig de wandeling ook was, de deelnemers waren toch een klein beetje teleurgesteld door het magere resultaat (vorig jaar om ongeveer dezelfde tijd zagen we er een heel stuk meer). Zo zie je dat, op het oog ideale weersomstandigheden, niet altijd een super aantal vleermuizen opleveren.

Nee, een vleermuis is geen vogel maar een zoogdier. Ze paren in de herfst maar de feitelijke bevruchting vindt pas in het voorjaar plaats. Ze krijgen meestal een jong dat drinkt bij de moeder. ‘s Winters gaan ze in winterslaap in koele, vorstvrije ruimtes zoals kelders, oude bunkers. Eng zijn ze niet maar ze kunnen bijten (nooit oppakken zonder handschoenen aan) en sommige dieren kunnen rabiës (hondsdolheid) bij zich dragen.


‘s Middags kwam de regen

vrijdag de 18de september 2015 nog met bakken uit de hemel maar ‘s avonds was het prachtig, windstil weer met een klein maantje dat, ondanks het feit dat het nog lang geen 5 december is, toch helder door de bomen scheen. Een ideale avond om vleermuizen te spotten!
Lees meer...

Op pad

Tegen het vallen van de avond gingen, na koffie, thee of een frisje gedronken te hebben in de Ruiltuin, een kleine 30 geïnteresseerden, waaronder een flink aantal kinderen, onder leiding van vleermuiskenner Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland op pad, het Bultpark in.

Al na een paar stappen was het raak, tegen de avondlucht was de snelle flits van een dwergvleermuis te zien. Ook de batdetector reageerde, het apparaat vangt de signalen op die vleermuizen ‘uitzenden’ om te kijken waar hun prooi zich bevindt. Iedere vleermuissoort zendt andere signalen uit, als je kenner bent weet je dus ook wat er vliegt.

Ruige dwergvleermuis

Ruige dwergvleermuis

Vleermuis in de vlucht

Vleermuis in de vlucht

Localiseren van prooi

Localiseren van een prooi

Langzaam viel de duisternis.

Te zien was er nog nauwelijks wat, al kon soms een vleermuis ‘gevangen’ worden in het licht van een zaklantaarn. Maar te horen was er des te meer: het was een drukte van belang, vleermuizen vlogen af en aan langs de waterrand met riet (veel muggen, per vleermuis eten ze er 6000 in één nacht!), onder en tussen de bomen…
Naast de veel voorkomende dwergvleermuis (weegt zo’n 10 gram!) hebben we de die avond ruige – en de watervleermuis kunnen spotten.

Een mooi resultaat en nu al denken we: volgend jaar weer!


Vleermuizen spotten

Vrijdag 26 september 2014 om 20:00 uur

Het Bultpark is een natuurrijk park vol afwisseling. Hoog en laag, nat en droog, hoge bomen en een grote variatie aan struiken, zon en schaduw, kort en lang gras…

Die afwisseling trekt veel dieren aan. Het meest opvallend zijn de vogels (jaarrond meer dan 40 soorten!), die je volop in het park kunt zien en vaak ook, vooral in de lente voor het broedseizoen begint, kunt horen. Minder opvallend maar wél aanwezig zijn de vleermuizen. Ze vallen minder op omdat je ze niet hoort en eigenlijk ook niet ziet: ze worden pas actief in de avond en nacht en zijn donker gekleurd.
Lees meer...

Vliegende zoogdieren

Vleermuizen zijn interessante dieren: het zijn vliegende zoogdieren (zoogdier wil zeggen dat de jongen bij de moeder drinken, net als bij ons mensen. Dat wij eigenlijk heel gewoon óók zoogdieren zijn willen we liever niet weten!). Ze vangen ontelbare insecten op één avond en dat scheelt ons weer ‘overlast’: op stekende en zoemende muggen zit niemand te wachten. Behalve de vleermuis dan!

Veel belangstelling

Het leek het Bultparkcomité aardig om eens te kijken of er ook écht vleermuizen in het park vliegen. Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland en deskundige op velerlei gebied, óók op het gebied van vleermuizen, was bereid om een excursie te leiden door het park. De start, om 20.00 uur, was in het huisje van de Ruiltuin. In het laatste kwartiertje stroomde het huisje, letterlijk, vol met geïnteresseerden, jong en oud: tussen de 30 en 40 belangstellenden, feitelijk wat teveel mensen voor één groep maar iedereen vond het spannend en genoot.

Jeroen had een dwergvleermuis bij zich die overdag gevangen was in de Dokter Bekiusschool. Iedereen kon het dier goed bekijken, daarna kreeg het de vrijheid. Na een paar rondjes door het huisje gevlogen te hebben (sommigen vonden dat best spannend, een vleermuis zo vlakbij!) vloog het dier de avond en de wijde wereld in.

Prachtige avond

Het weer werkte mee, het was ook wat dat betreft een prachtige avond.
De brug naar het Bultpark, waar we even op stilstonden om de meervleermuis, die vlak boven het water zijn prooi vangt, te spotten, kreunde letterlijk onder het gewicht van al die mensen (de brug is in matige staat, vandaar). Naast de meervleermuis hebben we dwergvleermuizen en ruige dwergvleermuizen gezien (soms, tegen de heldere avondlucht) en gehoord met behulp van de batdetector die Jeroen meegenomen had. Aan de geluiden die de detector opving kon Jeroen opmaken om welke soort het ging.

De vleermuizenexcursie was een avond, die voor herhaling vatbaar is. In de winter gaan de vleermuizen in winterslaap maar in de lente worden ze weer actief. Wie weet gaan we dan weer op pad.