Natuur- en Hobbydag 2016

Je kunt je organisatie nog zo goed geregeld hebben, als het weer niet meezit tijdens een activiteit in de open lucht, heb je een probleem. Gelukkig waren zowel de organisatie als het weer op zondag 5 juni 2016 in orde. Het leek wel of we ook die regie in handen hadden. Want vorig jaar was het ook zulk stralend weer, nu nog een graadje hoger.

De startsein

Parkdag 029 (800x533)

De dag kan beginnen

Even na zeven uur werden de eerste kramen opgezet, gelukkig hoefden we dat zelf niet te doen maar deed de verhuurder het. Het opzetten is niet ingewikkeld maar voordat je de handigheid hebt om het snel te kunnen, duurt wel even. Dit jaar hadden we 35 kramen, nabij de dierenweide en op onderaan de bongerd.
Rond negen uur konden de standhouders op het terrein om hun kraam in te richten en even na negenen ontstond er een kleine file van deelnemers. Alles ging in harmonie dus ook dat loste zich weer op.
Al voor elven kwamen de eerste bezoekers. Op zich geen probleem, hier en daar werd nog wat recht gelegd, opgehangen of verschoven om de kraam er extra mooi en leuk uit te laten zien.

Aandacht

Als organisatie hebben we dit jaar meer aandacht aan de pr besteed. Op alle lichtreclameborden langs de invalswegen naar Lelystad stond deze dag vermeld. Een advertentie in de Flevopost met een redactioneel artikel, 5.000 verspreide flyers en 25 grote posters en ook wat flyers op scholen, supermarkten en de gebouwen waar veel mensen komen, zoals de verzorgings-, buurthuizen, de bieb, stadhuis, ANWB, de Kubus etc. zorgden voor veel bekendheid bij bewoners en dat was te merken aan het enorme aantal bezoekers (geschat tussen de 2200 en 2500!).

Opening

Parkdag 015 (800x533)

Dat heeft de wethouder meer gedaan

Wethouder John van den Heuvel opende deze 15e Natuur- en Hobbydag. Hij hees een vlag bij de Ruiltuin en knipte een lint door op de Lange brug en vertelde hoe belangrijk de Natuur- en Hobbydag volgens hem is voor bewoners, niet alleen van de wijken rondom het Bultpark maar voor heel Lelystad.

Bezoekers

Direct na elf uur werd het druk, veel drukker nog dan vorig jaar, en dat is de hele dag zo gebleven. De kramen werden prima bezocht, er was een grote verscheidenheid aan hobby artikelen: sieraden, brei- en haakwerkjes, knuffels, aquarellen en potloodtekeningen. De twee scoutinggroepen trokken ook veel belangstelling. Bij de JFK kon je broodjes bakken op een kampvuur en maakten ze weer een hoog bouwwerk zonder één spijker. Het aantal liefhebbers in de rij voor de tokkelbaan van de Luchtscouts kreeg soms de allure van een attractie in de Efteling.

Soortenzoekdag

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2016 organiseerde KNNV afdeling Lelystad in samenwerking met het Bultparkcomité, IVN afdeling Lelystad en Landschapsbeheer Flevoland de Soortenzoekdag Lelystad. Dit keer onderzoeken ze het Bultpark in Lelystad. De dag valt samen met de Natuur- en Hobbydag in het Bultpark.
Naast hun traditionele (inventariserende) excursie programma zullen ze vooral ook werken met ontdekrondes beginnende op zaterdagavond.
Voor hun complete programma over beide dagen www.soortenzoekdag.nl/site2016

Horecapleintje

Parkdag 091 (800x533)

Een echt Italiaanse ijsje

Vanaf een echt horecapleintje (voor het eerst was er een terrasje) zag je mensen genieten, ze gebruikten het terras met de zomerse raffia parasols om wat te eten en te drinken en om even gezellig bij te kletsen met op de achtergrond het romantische ruisen van de knotwilgen met hun korte pruiken (ze werden dit voorjaar geknot). De hapjes hadden een Italiaans tintje, pizza en Italiaanse belegde broodjes (Piwifood) en een echte Italiaanse (Roma) ijscoman en -vrouw. Maar ook oerhollandse pannenkoeken, gebakken op open houtvuur.

Water

Water is een belangrijk onderdeel van het Bultpark en natuurlijk horen bootjes bij water. De stand van de modelbouwers (het waren feitelijk geen modellen maar kunstwerken!) trokken dan ook volop mensen. En er werd druk met schepnetjes gevist naar allerlei waterdiertjes.
Ach, welke kraam had het niet druk op die prachtige, zonnige 5e juni? Volgend jaar misschien wat meer watergerelateerde activiteiten? De eerste ideeën voor 2017 zijn alweer geopperd!

Natuur- en Hobbydag

Parkdag 033 (800x533)

Mooie vrije toegankelijke opstelling

De naam zegt het al: op de dag stonden zowel natuurkramen als kramen met allerlei hobbyartikelen. Eén van de doelen van deze dag is om Lelystadelingen kennis te laten maken met allerlei verenigingen en hobbyisten uit Lelystad.

Kinderspelletjes en ponyrijden

In dierenweide De Knotwilg waren kinderen welkom. Ze konden er allerlei spelletjes doen, een rondje op een pony maken en nog veel meer. Natuurlijk waren er ook dieren die even geknuffeld konden worden. Ook de drukte bij het pony rijden nam pretparkachtige taferelen aan.

Ruiltuin

De Ruiltuin bestaat al een flink aantal jaren. Toch zijn er volop Lelystedelingen die er nog nooit geweest zijn. In de Ruiltuin stonden ook een paar stands, veel mensen maakten even een rondje door de (fraaie) tuin. Uiteraard werden er ook wat plantjes verkocht.

Lounge boombank/bankboom

Van een enorme boomstam (boven op de bult achter de boomgaard) zaagden Noë Priem en zijn collega’s van All-in-Wood uit Lelystad, een werkelijk prachtige bank. Heel wat anders dan de standaardbanken, een écht kunstwerk. Er zullen heel wat Bultparkbezoekers plezier van hebben!

Laat!

Pas tegen half vijf werd het laatste kind geschminkt, en de kleinzoon van de ijscovrouw mocht nog een keer de tokkelbaan af, zo druk was het!

Parkdag 139 (800x533)

Zweven aan de tokkelbaan

Toen was ook de 15e Natuur- en Hobbydag weer voorbij. Alles werd keurig achtergelaten en rond zes uur waren ook de kramen opgehaald. En niets herinnerde meer aan dat er zoveel mensen in het Bultpark rondgelopen hebben. Onze complimenten aan deelnemers en bezoekers.

Enthousiast

Vrijwel iedereen die we naar hun ervaringen gevraagd hebben (van positieve én van negatieve ervaringen leer je als organisatie), was enthousiast tot laaiend enthousiast en dat doet goed. Het organiseren van zo’n dag vraagt veel energie en veel voorbereiding en dan voelt het goed als mensen het naar hun zin gehad hebben.

Voor een verdere indruk en enkele individuele deelnemers, bekijk de foto’s in het fotoalbum, klik op de button Parkdag

De dag is georganiseerd door het Bultparkcomité, dierenweide De Knotwilg, de Ruiltuin en de Wijkraad de Bolder.