Nacht van de Nacht 2017

NACHT VAN DE NACHT – 28 oktober  2017

Jaarlijks wordt op veel plaatsen de Nacht van de Nacht ‘gevierd’ met allerlei activiteiten. Het doel van deze Nacht is om mensen bewust te maken van de (grote!) hoeveelheid energie die we gebruiken. Vanuit de lucht is Nederland het meest verlichte land van Europa! Dat kan op veel plekken best wat minder. Zelf kun je daar natuurlijk ook wat aan doen, ieder beetje helpt! Laat bijvoorbeeld geen lampen branden als je de kamer uitgaat, gebruik zuiniger lampen en ga, maar dat is weer wat anders, vaker op de fiets in plaats van met de auto.

Op zaterdag de 28e oktober werd er in het Bultpark een donkerwandeling georganiseerd door Stichting Bultparkcomité samen met IVN afdeling Lelystad.

De weerverwachtingen waren niet best: harde wind en regen, dus werd er weinig animo verwacht maar dat viel reuze mee. Zo’n 40 grote en kleine volwassenen wandelden mee over donkere en wat minder donkere paden. Een flink deel van hen had vooraf, op de tafels van het onderkomen in de Ruiltuin (met de gastvrije gastheren, zoals gewoonlijk, Tom Wanner en Willem Riepma) een pompoen uitgehold. (Deze pompoenen waren, net als andere jaren, beschikbaar gesteld door Kirsten en Fokke Jonkman van de Bronsweg waarvoor onze grote dank). Het uithollen was een groot succes al werden de waxinelichtjes om de haverklap uitgeblazen door de straffe wind. Sommige kinderen begonnen spontaan Sinte Maartenliedjes te zingen!

Even voor achten, de eerste regendruppel vielen toen, gingen we op pad. Onderweg werd er het een en ander verteld over de nachtelijke natuur:  Jeroen Reinhold over vleermuizen en Frans van der Stoep over uilen. Iedereen hing, bij wijze van spreken, aan hun lippen. Tussen twee struinpaden (de struinpaden waren aardedonker!!) in vertelde Ger Postma een smakelijk verhaal over twee (nep) tijgers. Een groot succes.

Na afloop was er soep voor de liefhebbers en die waren er volop: de vijf liter pompoensoep was binnen een paar minuten leeg!