Cursussen

Snoeicursus fruitbomen en -struiken in het najaar

Theorieles

Snoeicursus 001 (800x533)

Theorie in het clubhuis van Ruiltuin

Het was nog behoorlijk fris op zaterdag 19 november 2016 toen we  verzamelden voor de najaarssnoeicursus in de Ruiltuin. Gelukkig konden we de belangstellenden, twee dames en de rest heren, warme koffie of thee aanbieden, met smaak gezet door Willem, beheerder van de Ruiltuin.
Lees meer...


Na een welkomstwoord gaven we Tiem van Veen, de cursusleider van het Landschapsbeheer Flevoland, het woord. Door passages uit het uitgedeelde cursusboek aan te halen werd het voor iedereen duidelijk hoe men te werk moest gaan. Het groeistadium van de boom, de diverse kruinvormen van de fruitbomen per vruchtsoort en het uitdunnen door de jonge vruchten te verwijderen om mooie smakelijke vruchten te krijgen. Tiem sprak met respect over de fruitboom, hij maakte er bijna een mens van, zo gevoelig was zijn betoog. De regen kletterde tegen de kleine ruiten maar gelukkig kon hij veel en boeiend vertellen, er werden ook nuttige vragen gesteld, dat toen de theorieles beëindigd was, de regen inmiddels was opgehouden.

Op stap

Na het uitdelen van gereedschap, verstrekt door het Landschapsbeheer, gingen we op stap, de Lange brug over, even halt houdend bij het Plukbord om te vertellen dat al deze vruchtdragende bomen en struiken en in het park aanwezig waren.

Een oude appelboom

We startten bij de oude appelboom, die we bij de voorjaarscursus ook onder handen hebben genomen. Een prachtig exemplaar met achterstallig snoeionderhoud. Over elkaar kruisende takken om maar licht te kunnen krijgen aangezien hij in dichte bosschages van essen staat.

Snoeicursus 003 (800x533) Snoeicursus 009 (800x533) Snoeicursus 011 (800x533)

Met vereende krachten werd er een dikke tak tussenuit gezaagd. Even je warm zagen, jonge stoere mannen voldoende aanwezig. Maar er werd ook duidelijk gemaakt dat je niet meer dan 20% mag wegzagen en dat heb je met zo’n boom al snel te pakken.

Jonge bomen

Vervolgens op weg naar de jonge bomen in de bongerd, die aangeplant is op de heuvel tegenover het Schouweiland. Dat is een heel ander verhaal en voor de aanwezigen zeer passend voor hun eigen kleine fruitboomgaard. Tiem vroeg de aanwezigen welke snoeiwerkzaamheden ze zouden uitvoeren. De jonge appelboom was een lijdzaam project en alle aspecten dienden zich aan. Weg met de kruisende takken, meer licht in de kroon en het verwijderen van de waterloten.

Snoeicursus 015 (800x533) Snoeicursus 019 (800x533) Snoeicursus 023 (800x533) Snoeicursus 027 (800x533)

Het gebruik van de snoeischaar, bomenzaag en de rupsschaar kwam aan bod. Ook het gebruik van een niet te lange boompaal en het kruisen van het band kwam ter sprake.
Ook een perenboom werd gesnoeid, steenvruchten zoals kers, pruim, perzik en abrikoos, worden na de bloei of oogst gesnoeid i.v.m. de mogelijke aantasting van schimmelziekte (loodglans). in het groeiseizoen overgroeien de snoeiwonden sneller en beter.

Snoeicursus 035 (800x533) Snoeicursus 037 (800x533) Snoeicursus 043 (800x533)

Terugkeer

Kortom een nuttige en interessante cursus, met dank aan Tiem van Veen. Het gereedschap werd terug in de auto gelegd, waarbij een fietser met een boomzaag bijna werd gescalpeerd. Terug naar de Ruiltuin, het was inmiddels 12:00 uur geworden, waar de deelnemers hun cursusboek weer oppakten en een folder en pen van het Stichting Bultparkcomité mee kregen.

Heb je de smaak van het snoeien te pakken gekregen en vind je het lekker om buiten in het Bultpark een paar uur per jaar fruitbomen te snoeien. We willen je graag hierbij uitnodigen om samen met het comité een snoeiploeg te vormen voor de fruitbomen in het Bultpark.


Fotocursus

P1220950 (800x600)

De deelnemers in actie

De opkomst was wat matig, begrijpelijk. Zulke zomerse dagen na de regen en hagel, een zwoele prachtige zomeravond, Tom Dumoulin in de roze trui. Dan blijf je nagenieten in je eigen tuin of met het hele gezin naar de camping. Dan schiet de fotocursus op de vrijdagavond in het Bultpark erbij in. Maar het kleine groepje die wel kwam was enthousiast en zeer benieuwd, ware liefhebbers met spiegelreflexcamera maar ook met een mobiel.
Eerst een heerlijk kopje koffie zo rond 19:00 uur in het huisje op de Ruiltuin, verzorgd door onze zorg en toeverlaat, wat koffie en thee betreft, Willem.
Lees meer...

Welkom

P1000670 (533x800)

De Parkwachter?

Na een welkomstwoord, was de avond voor Niels Steenbergen van fotozaak Ringfoto Doornbos in de Gordiaan. Hij had zijn zoon meegenomen, ook een talentvolle fotograaf. De fotogenieke genen waren goed doorgegeven. Mocht een organisator van een muziekevenement nog een fotograaf zoeken, neem contact met fotozaak Doornbos.

Niels had de cursus goed voorbereid, geen moeilijk gedoe met sluitertijd, diafragma en witbalans. Maar tips van hoe je een foto, die iedereen kan maken, toch een eigen interpretatie kan geven. Hij had tekeningen gemaakt van vakverdeling, lijnenspel, diepte, verdwijnpunten waar je op moet letten om een echte foto te maken. Niet altijd het hoofdonderwerp precies in het middenkader. Of bij de horizon: zie je een mooie lucht laat de horizon zakken en geef 2/3 ruimte voor de lucht.

Op pad

P1000656 (800x533)

Glinsterend wateroppervlak

P1000644 (533x800)

Doorkijkje over plankenbrug met tegenlicht

Niels wist niet de weg in het park, maar daar hadden we Jos Pauws van het Bultparkcomité voor. We gingen als eerste recht tegenover de Ruiltuin het Kraaienbosje in. Door de steeds verder zakkende zon kreeg je mooie doorkijkjes. Van donker naar licht of verstrooiend licht op de plankenbruggetjes of verbleekte boomstammen, die er aanwezig waren. Veel uitleg over het onderwerp scherp houden, door de afdrukknop half ingedrukt te houden en dan iets van het onderwerp wegdraaien. Krijg je een onscherpe achtergrond, komt het onderwerp goed tot uitdrukking.

Ook de dalende zon over het water had flinke belangstelling dankzij het glinsterende wateroppervlak en waterleliebladeren. Eenden, futen, meeuwen en een aalscholver waren gewilde objecten. Veel praktische tips werden door Niels gegeven.

Andere kijk op bomen

P1000667 (533x800)

Puur zonlicht, geen flits gebruikt

Tom Wanner 001 (800x533)

Het lijnenspel der takken Foto: Tom Wanner

Door een boom op een andere manier te benaderen werd aandacht geschonken aan eerdere vertelde lijnenspel. Ga onder een boom staan, in dit geval een treurwilg en richt je camera naar boven en volg de neerhangende takken naar de boomkruin. Ook een plaatje met spelende kinderen tussen onscherpe hangende takken te fotograferen geeft een verrassend beeld. De moeilijkheid is om het juiste onderwerp scherp te krijgen en te houden. Maar dat werd allemaal uitgelegd.

Alternatieve foto’s

Een verrassende tip was om te flitsen, gewoon overdag. Hij legde uit hoe de camera er technisch mee omging. Met name op een reflecterend verkeersbord te flitsen, krijg je een heel apart plaatje. Niels ging helemaal los door te spelen met de sluitertijd en de camera snel te draaien of te bewegen, hetgeen alleen lukt met een spiegelreflexcamera. Hoe precies het werkte vertelde hij heel begrijpelijk.

Robin Florentinus (800x600)

Met een lens in een lens Foto: Robin Florentinus

P1000687 (800x533)

Zonder flits

P1000686 (800x533)

Met flits

P1000695 (800x533)

Een draaiende camera

Kijkje over de vijver

Tom Wanner 002 (800x533)

Rijk aan kleuren Foto: Tom Wanner

Ook de vergezichten over het water met bloeiende bomen en weerspiegeling in het water waren zeer verrassend. Maak het niet te druk en wil niet alles op de foto en vooral geen rommel. Ook belangrijk is dat je je batterij voldoende opgeladen is. Neem anders een extra batterij mee, je weet maar nooit wat je allemaal tegenkomt.

Afsluiting

Rond 21:00 uur gingen we langs de vijver weer richting de Ruiltuin. Iedereen had er veel van opgestoken, de compositie, flitsen ook overdag en het gebruik van het scherpstellen door de afdrukknop half in te drukken en vast te houden. Nog even napraten in de Ruiltuin onder het genot van een sapje bedankten we Niels voor de uitstekende cursus. We kregen er geen genoeg van.

P1000658 (800x533)

Geen woorden voor nodig

P1000721 (800x533)

Nog even de slaapplaats in orde maken

P1000725 (800x533)

De cursus is ten einde, het licht gaat uit

Volgende keer ook iets voor jou, blijf ons volgen!


Snoeicursus fruitbomen en -struiken in het voorjaar

Snoeicursus 053 (800x533)

Boomschaar of rupsenschaar

In het Bultpark staan enkele tientallen fruitbomen en – struiken. Sommigen fruitbomen, onder andere appels, zijn geplant bij de aanleg van het park, halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw (wat klinkt dat lang geleden en dat is het ook wel een beetje). Andere staan er pas een paar jaar zoals een flink aantal pruimen, peren en nog meer appels van verschillende rassen. Wil je kunnen oogsten van de bomen en struiken dan moet je ook wat doen aan het onderhoud! Daarom heeft het Bultparkcomité bij Groen Doen een subsidie aangevraagd voor twee snoeicursussen, met name gericht op het snoeien van fruitbomen en – struiken.
Lees meer...

Grote belangstelling

Het aantal belangstellenden was groter dan het aantal beschikbare plekken: 37 personen hadden zich opgegeven terwijl er plaats was voor in eerste instantie maximaal 15 personen, hetgeen we toch konden uitbreiden naar 20 snoeiers. Zij die niet mee konden snoeien krijgen in november een nieuwe kans.

Eerst wat theorie

Zaterdag 5 maart 2016 was het zover. Het was schitterend weer die ochtend,  na een koude nacht, prachtige witte struiken met rijp in het park en ijs op het fietspad kwamen de twintig deelnemers naar de Ruiltuin. In het houten clubhuis op de Ruiltuin, waar we weer te gast mochten zijn, begon de cursus met een beker warme koffie of thee in hun koude handen en een lekkere koek. Daarna vertelde Tiem van Veen dé snoeideskundige van Landschapsbeheer Flevoland, het een en ander over het snoeien van fruit.

Snoeicursus 007 (800x533)Snoeicursus 011 (800x533)

Hij behandelde uit het uitgereikte cursusboek diverse groeivormen en -regels en de verschillende knoptypes. Snoeitechnieken waarvan je dacht, dat onthoud ik nooit, blijkt na gewoon logisch denken niet al te moeilijk te zijn.
Het uitgebreide snoei – instructie boek bleef voor iedere cursist beschikbaar zodat je thuis op de bank het een en ander nog eens rustig na kunt lezen. Daarna gingen we op pad.

Op pad

Een groep vertrok daarna richting de hoogstambongerd, oftewel de mini boomgaard tegenover het Schouweiland, in het Bultpark. De andere groep liep, onder leiding van Peter Kouwenhoven, naar de speelweide=plukstrook in de Kempenaar, een strook beplanting, alleen maar bomen en struiken met eetbare vruchten.

Snoeicursus 015 (800x533) Snoeicursus 019 (800x533) Snoeicursus 031 (800x533)

Voor we naar de hoogstambongerd gingen leidde Tiem ons  eerst naar een oude appelboom met achterstallig snoeionderhoud even over de Lange brug.
Een boom waar veel tactiek en inzicht nodig was om er nog iets van te maken, een nuttig leerproject. Maar om dat te herstellen, lukt nooit in één keer.

Snoeicursus 045 (800x533) Snoeicursus 047 (800x533) Snoeicursus 043 (800x533)

Toen naar wat jongere boompjes in de hoogstambongerd, die ook een interessant studieobject waren. Menigeen wilde of was begonnen met het aanschaffen van jonge fruitbomen. En wilde daar alles over weten.

Natuurlijk Flevoland

Omroep Flevoland was aanwezig om opnames te namen voor een reeks van zes uitzendingen die zij maken en uitzenden op de vrijdagen vanaf 26 februari over het Bultpark in hun programma Natuurlijk Flevoland.

De laatste vier zijn te zien op vrijdag 11, 18 en 25 maart + 1 april. De uitzendingen begingen om 17.15 en zijn daarna, telkens een uur later, te zien tot middernacht. Lukt het niet om te kijken, kijk dan op uitzending gemist.

Nestkasten timmeren

Nestkasten 005 (800x533) Nestkasten 011 (800x533) Nestkasten 00121 (800x533)

Na de snoeicursus kon een klein aantal kinderen, onder het toeziend oog van de camera van Omroep Flevoland, nog een nestkastje timmeren. Twee zelf gemaakte nestkasten werden even later opgehangen.

Nestkasten 019 (800x533)