Bultpark-Plukpark

Spiegel

P1020218 (533x800)

Fruitbomen met spiegel

Een ieder weet dat er veel fruitbomen en – struiken in het Bultpark staan. Ze dragen nog nauwelijks maar dat is een kwestie van tijd. Om ze wat extra in de watten te leggen (je weet maar nooit of dat extra vruchten oplevert volgend seizoen!) hebben alle fruitbomen een boomspiegel gekregen.

Dat betekent dat er om de voet van de boom een stukje gras weggehaald is. Dat staat netjes maar ook is het handig voor de maaier die nu niet vlak langs de boompjes hoeft te rijden (beschadigingen) en er blijft rond de boom ook geen baard (= een pluk lang gras) staan. Als je dan ook nog bedenkt dat gras een stofje afgeeft dat remmend werkt op bomen dan begrijp je dat zo’n boomspiegel alleen maar voordelen heeft.

Leden van het Bultparkcomité en een enkele vrijwilliger gingen woensdagmorgen 5 oktober 2016 (het was maar 7 graden, wel even wennen!) op pad om de werkzaamheden uit te voeren. Ook werden het gras en brandnetels onder bankjes verwijderd zodat de ‘bankzitters’ zonder prikken van het bankje kunnen genieten.


Vruchten

Vruchten zoeken in ‘de natuur’  is helemaal in.

Nou treffen we het in Lelystad: er staan honderden bomen en struiken waarvan de vruchten eetbaar zijn! Niet alle vruchten smaken even lekker maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

A Plukparkbord (jp)

Plukbord

In het Bultpark heeft de gemeente, op verzoek van jouw eigen Bultparkcomité, enkele tientallen vruchtbomen en – struiken geplant: appels, peren en pruimen in allerlei rassen. Verder ook een aantal Jostabessen, een soort grote zwarte bes. Natuurlijk duurt het even voor je er volop van kunt oogsten maar wat in het vat zit verzuurt niet.

Alle eetbare vruchten van bomen en struiken staan op de twee borden (Schouw, parkingang bij de dierenweide en bij de ingang in de Kempenaar) zodat je in ieder geval kunt zien wat voor lekkers het Bultpark allemaal voor je in petto heeft.

Al eerder geplant en volop dragend zijn mispels, hazelnoten, walnoten en vlierbloesem (bloeit eind mei – juni) en vliervruchten (alleen eten als ze zwart en rijp zijn.

Zo is het Bultpark niet alleen figuurlijk ‘Een park om van te smullen’  maar ook letterlijk.

Waar vind je zoveel lekkers vlakbij huis?